Sweet Alyssum: groeien en verzorgen voor deze bloeiende bodembedekker 🌹 Nuttige Tips Hoveniers En Tuinders|2024 (2024)

Table of Contents
Wat is Sweet Alyssum? Kenmerken Soorten van Sweet Alyssum Sweet Alyssum kweken Sweet Alyssum kweken Companion Plants voor Alyssum Zal Sweet Alyssum doorgaan voor het volgende seizoen? Antwoord is, ja, in de meeste tuinzones. Zodra de kleine bloemen zijn uitgegeven, zullen ze zaden meteen weer in de grond loslaten. De gemakkelijkste manier om te verzekeren dat ze zichzelf reseed, is door niets te doen wanneer ze doodgaan. Het gebladerte zal uiteindelijk verdorren en de zaden zullen worden verspreid. Als u tijdens het laagseizoen een schoner uiterlijk wilt, kunt u de planten oprekken als ze bruin zijn, de gebruikte bloemen langs de grond schrapen of wrijven en de plant weggooien. Tenzij de winter buitengewoon hard is met zeer lage negatieve temperaturen, zullen de zaden waarschijnlijk goed zijn en zonder probleem terugkeren. De opnieuw bezaaide plant kan echter niet zo dik worden als je oorspronkelijk hebt geplant, dus je zult waarschijnlijk wat extra zaad in de lente willen strooien om een ​​vollediger uiterlijk te krijgen. Mening Zou je zoet alyssum in je tuin planten? FAQ - 💬 ❓ Wat zijn de mooiste bodembedekkers? ❓ Welke bodembedekker bloeit lang? ❓ Hoe moet je bodembedekkers planten? ❓ Welke bodembedekker kan tegen droogte? ❓ Hoe bodembedekkers bemesten? ❓ Wat is de beste tijd om bodembedekkers te planten? ❓ Hoe snoei je bodembedekkers? ❓ Wat is de snelst groeiende bodembedekker? ❓ Welke meststof voor bloeiende planten? ❓ Hoe vaak moet je kalk strooien? ❓ Wat is een sterke bodembedekker? References

Hoofd- > Tuinieren > Sweet Alyssum: groeien en verzorgen voor deze bloeiende bodembedekker

Sweet Alyssum: groeien en verzorgen voor deze bloeiende bodembedekker 🌹 Nuttige Tips Hoveniers En Tuinders|2024 (1)

Wat is Sweet Alyssum?

Sweet alyssum is een bodembedekkende plant met kleine witte, roze, crème of paarse bloemen. Het wordt klassiek aangetroffen in kustgebieden, maar groeit in de meeste zones tijdens het groeiseizoen. Technisch gezien een meerjarige plant, wordt het meestal als een jaar in de meeste regio's van de Verenigde Staten geteeld. In warmere streken waar het als vaste plant wordt gekweekt, duurt het niet zo lang als andere meerjarige planten.

Je zult waarschijnlijk alyssum spotten als borderplanten die grote bloembedden omzoomd, in containers en hangende manden als een laag liggende "spiller", of rond rozenstruiken. Deze jaarlijkse groeit ook mooi in rotstuinen, tussen scheuren, of andere soortgelijke ruimtes met weinig aarde. Het bloeit van midden van de zomer tot de herfst. In anderszins formele grenzen creëert alyssum een ​​liefdevol overstromend of "trapsgewijs" effect.

Bij het bekijken van het plantenrijk, is zoete alyssum of lobularia martima, onderdeel van het geslacht Lobularia van de familie Brassicaceae (dezelfde familie als mosterd). Het werd vroeger beschouwd als een ander geslacht, Alyssum, dus wordt het vaak alleen alyssum genoemd. Het gaat ook door de algemene naam "sweet alison." De naam " maritima" is te wijten aan het feit dat zoet alyssum het meest wordt aangetroffen in kustgebieden.

Sweet alyssum werd eeuwen geleden in de Middellandse Zee gebruikt, waar het inheems is, om bijtwonden van hondsdolle dieren te behandelen. De naam alyssum komt van het Grieks "zonder waanzin." De naam bleef hangen.

Kenmerken

Sweet alyssum is laag liggend, gemiddeld ongeveer 6 centimeter lang, maar variërend van 2-12 centimeter in de hoogte. Eén plant heeft een maximale breedte van 12 inch. Veel kleine stelen stralen vanuit het centrum, elk met veel clusters van kleine bloemen.

Gebladerte

De stelen die uit het midden van de plant stralen zijn erg slank. Aan de stengels groeien kleine harige, ovaalvormige groene bladeren, maar deze zijn meestal verborgen als de plant in bloei staat.

bloemen

Elke bloei, die groeit in clusters, heeft 4 kleine bloembladen. Elke individuele bloem heeft een diameter van minder dan een centimeter. De meest voorkomende variëteit van zoet alyssum is wit, maar ze kunnen ook in paarse, roze of crème kleuren groeien. Wanneer geplant in massa's, zal alyssum een ​​honingachtige geur afgeven. Bloemen maken plaats voor kleine "vruchten" of zaaddozen, die twee zaden hebben.

Soorten van Sweet Alyssum

Originele, zoete alyssum-variëteiten zullen reseed worden. Nieuwere hybride variëteiten zijn steriel en zullen niet resederen. Hieronder enkele van de moderne cultivars van deze plant.

'Snow Princess': een warmte- en koudetolerante hybride, deze variëteit heeft overvloedige trossen witte bloemen. Het heeft veel water nodig, maar bloeit gedurende het hele groeiseizoen als het in vochtige grond wordt gehouden.

'Snow Cloth': deze kortere variëteit (slechts maximaal 6 centimeter lang) heeft ook witte bloemen. In tegenstelling tot 'sneeuwprinses', geeft hij er de voorkeur aan spaarzamer water te geven.

'Sneeuwkristallen': deze hybride heeft iets grotere bloemen dan de andere witte alyssum-variëteiten. Het groeit meestal tot 10 centimeter lang in nette heuvels. Hij doet het goed wanneer hij periodiek wordt bijgeknipt om nieuwe bloemen te promoten.

'Snow Drift': De zuiver witte bloemen op deze variëteit vormen afgeronde hoofden en ruiken bijzonder zoet.

'Carpet of Snow': deze planten lijken echt op nette sneeuwstapels als ze van een afstand worden bekeken. Het loof is nauwelijks zichtbaar onder overvloedige clusters van witte bloemen. Vooral deze soort trekt vlinders aan.

'New Carpet of Snow': vergelijkbaar met het gewone 'sneeuwtapijt', maar compacter. Bloementrossen bereiken meestal slechts 3 centimeter lang.

'Wonderland White': de wonderland-serie van zoete alyssum heeft grotere bloemen. Behalve wit komt het ook in 9 andere kleuren. Ze geven allemaal de voorkeur aan de volle zon en groeien ongeveer een halve voet lang.

'Tiny Tim': Tiny Tim heeft kleinere witte bloemen en zal minder dan 4 centimeter lang worden.

'Easter Basket': Dit type toont rose tot donkerroze bloemen van ongeveer 4 centimeter lang.

'Easter Bonnet': de bloesems van Pasen-motorkap kunnen overal zijn, van zachtroze tot lavendel. Elke pastel gekleurde cluster van bloemen vormen kleine heuvels tot 4 centimeter lang.

'Clear Crystal Lavender': De mooie paarse bloemen op deze zoete alyssum plant zijn groter dan de meeste andere cultivars. Het zal groeien over een voet in diameter, en 10 centimeter lang.

'Rosie O'Day': deze draagt ​​roze lavendelbloemen.

'Benthamii': deze variëteit heeft kleine witte bloemen, maar het blad is beter zichtbaar in bloei dan bij andere cultivars.

'Golf Series': Golfseries worden meestal geleverd in witte bloemen, maar kunnen pastelroze of paars zijn. Ze worden maximaal 6 centimeter lang.

'Little Dorrit': deze variëteit met witte bloemen plant zichzelf gemakkelijk zelf voor het volgende seizoen. Hij groeit heel laag bij de grond en bloeit later in het seizoen dan de meeste soorten.

'Navy Blue': in tegenstelling tot de naam, produceert het dieppaarse bloemen. Hij zal tot 15 inch breed worden. Het geeft ook de voorkeur aan minder zon dan andere cultivars.

'Oriental Nights': dit type groeit slechts 4 centimeter hoog, maar heeft diep paarse bloemen met hints van wit.

'Deep Rose': dit is de meest levendige fuchsia roze gekleurde variëteit van zoete alison. Het groeit ongeveer 6 centimeter lang, en heeft groter dan gemiddelde bloembladen.

Sweet Alyssum: groeien en verzorgen voor deze bloeiende bodembedekker 🌹 Nuttige Tips Hoveniers En Tuinders|2024 (2)
Sweet Alyssum: groeien en verzorgen voor deze bloeiende bodembedekker 🌹 Nuttige Tips Hoveniers En Tuinders|2024 (3)
Sweet Alyssum: groeien en verzorgen voor deze bloeiende bodembedekker 🌹 Nuttige Tips Hoveniers En Tuinders|2024 (4)
Sweet Alyssum: groeien en verzorgen voor deze bloeiende bodembedekker 🌹 Nuttige Tips Hoveniers En Tuinders|2024 (5)

Sweet Alyssum kweken

Waar Alyssum zaden en planten kopen

Je kunt zaden in kleine pakketjes in tuinwinkels kopen, of in bulk online. Als je grote hoeveelheden zaden gaat planten, is het meestal een betere deal om ze in bulk online te kopen. Op Amazon kun je 1 pond zaden kopen voor minder dan $ 50, of 40.000 zaden voor minder dan $ 10. Start van de plant wordt in de lente in tuinwinkels verkocht. Planten die als start worden gekocht, bloeien sneller dan zaden die uit zaden zijn gekweekt, maar de kiemkracht is zo snel dat de meeste zaden vóór de herfst bloeien, ook al zijn ze niet eerder dan begin juli gezaaid.

Vereisten voor bodem en water

Deze plant geeft de voorkeur aan vochtige, goed doorlatende grond. Houd het goed bewaterd, vooral tijdens de heetste delen van de zomer. Als ze te lang te droog worden, zullen ze vroeg sterven. Om alyssum mogelijk te doen herleven, snij je de plant een derde keer terug en ga je terug naar een ijverig watergift. Ze zullen het beste presteren in hoogwaardige bodem rijk aan organisch materiaal, maar zullen ook gedijen op onwaarschijnlijke plaatsen zoals tussen rotsen of in rotsachtige grond.

Zaaddiepte en afstand

Zaden moeten 6 centimeter uit elkaar worden geplaatst. Als je dichter bij elkaar plant om de ontkieming te garanderen, breng ze dan na het ontkiemen 6 centimeter uit elkaar. Ze moeten nauwelijks in de grond worden gedrukt. Om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig verdeeld zijn, kunt u een seed-afstandsstuk of zaadtape gebruiken. Andere tuinders die niet zo veel van elkaar houden, hebben succes gehad met een lege zoutvaatje om de zaden te zaaien.

Kunstmest

Alyssum gekweekt in containers heeft eenmaal per maand een uitgebalanceerde meststof nodig. Planten die in containers worden gekweekt, hebben geen toegang tot alle voedingsstoffen die in de grond worden geteeld. Bemest het zoete alyssum dat aan het begin van het seizoen in de grond is gegroeid, en opnieuw midden in de zomer om ze tot de herfst in bloei te houden.

Sweet Alyssum kweken

Sweet Alyssum: groeien en verzorgen voor deze bloeiende bodembedekker 🌹 Nuttige Tips Hoveniers En Tuinders|2024 (6)

Companion Plants voor Alyssum

Sweet alison paren goed met hogere planten. Wanneer het wordt gekweekt voor grotere struiken en bloemen, creëert het de illusie van bergen sneeuw. Paar alyssum voor rozen, in een pot met geraniums, of voor grotere planten zoals salvia, catmint of salie.

Deze bodembedekker wordt ook vaak gekweekt met wilde bloemen zoals coreopsis of zwartogige susans, of voor laatbloeiende planten zoals sedum 'autumn joy'. Het kan elke lege ruimte voor of tussen planten opvullen. Het zal tuinbedden keurig overlopen, waardoor een romantisch effect ontstaat.

Sweet Alyssum: groeien en verzorgen voor deze bloeiende bodembedekker 🌹 Nuttige Tips Hoveniers En Tuinders|2024 (7)
Sweet Alyssum: groeien en verzorgen voor deze bloeiende bodembedekker 🌹 Nuttige Tips Hoveniers En Tuinders|2024 (8)

Zal Sweet Alyssum doorgaan voor het volgende seizoen?

Zal alyssum terugkomen? De

Antwoord is, ja, in de meeste tuinzones. Zodra de kleine bloemen zijn uitgegeven, zullen ze zaden meteen weer in de grond loslaten. De gemakkelijkste manier om te verzekeren dat ze zichzelf reseed, is door niets te doen wanneer ze doodgaan. Het gebladerte zal uiteindelijk verdorren en de zaden zullen worden verspreid. Als u tijdens het laagseizoen een schoner uiterlijk wilt, kunt u de planten oprekken als ze bruin zijn, de gebruikte bloemen langs de grond schrapen of wrijven en de plant weggooien. Tenzij de winter buitengewoon hard is met zeer lage negatieve temperaturen, zullen de zaden waarschijnlijk goed zijn en zonder probleem terugkeren. De opnieuw bezaaide plant kan echter niet zo dik worden als je oorspronkelijk hebt geplant, dus je zult waarschijnlijk wat extra zaad in de lente willen strooien om een ​​vollediger uiterlijk te krijgen.

Komen ze dezelfde kleur terug? Het hangt er van af. Als u een niet-hybride variëteit heeft, is dat mogelijk. Anders hebben veel tuinders gezien dat hybride variëteiten uiteindelijk allemaal terugkomen als witte bloesems het volgende jaar. Ook kunnen zaden door de wind naar andere locaties in uw tuin worden geblazen. Wees niet verbaasd als je alyssum opduikt in een heel ander tuinbed.

Mening

Zou je zoet alyssum in je tuin planten?

 • Ja
 • Nee

FAQ - 💬

❓ Wat zijn de mooiste bodembedekkers?

👉 Deze maand de top 10 mooiste bodembedekkers voor jouw tuin.

 • Maagdenpalm, Vinca minor. ...
 • Leliegras, Liriope muscari. ...
 • Ooievaarsbek, Geranium. ...
 • Vrouwenmantel, Alchemilla mollis. ...
 • Amandelwolfsmelk, Euphorbia amygdaloides var. ...
 • Ezelsoor, Stachys byzantina. ...
 • Schoenlappersplant, Bergenia. ...
 • Dikkemanskruid, Pachysandra terminalis.

❓ Welke bodembedekker bloeit lang?

👉 Ontdek de 15 mooiste groenblijvende, soms bloeiende bodembedekkers:

 1. Mansoor 'Asarum' ...
 2. Klimop 'Hedera' snelgroeiend en groenblijvend. ...
 3. Kattenkruid 'Nepeta' ...
 4. Maagdenpalm 'Vinca minor' oersterk, winterhard en wintergroen (tip) ...
 5. Kruipend Zenegroen 'Ajuga' ...
 6. Stekelnootje 'Acaena' Onze persoonlijke favoriet. ...
 7. Elfenbloem 'Epimedium'

❓ Hoe moet je bodembedekkers planten?

👉 Maak de grond vooraf zo goed mogelijk onkruidvrij. Eens de bodembedekkers geplant zijn, is het onbegonnen werk om hardnekkig onkruid te verwijderen. Plant dicht genoeg en gebruik gezond plantmateriaal. Plant ze in vrij grote groepen, ook als je verschillende soorten combineert.

❓ Welke bodembedekker kan tegen droogte?

👉 Bodembedekkers voor Droge grond

 • Vinca minor (maagdenpalm)
 • Stachys byzantina (ezelsoor)
 • Nepeta faassenii (kattekruid)
 • Ceanothus thyrsiflorus Repens (kruipende Amerikaanse sering)
 • Festuca gauttieri (zwenkgras)
 • Thymus praecox (kruiptijm)
 • Sedum album, oreganum, lydium (vetkruid)
 • Sedum acre (muurpeper)

❓ Hoe bodembedekkers bemesten?

👉 Voor bemesting van bodembedekkers adviseren wij een zoveel mogelijk natuurlijke voedingsstof te gebruiken en beperkt kunstmest. Kunstmest werkt wel, als u snel effect wilt behalen, maar is snel uitgewerkt en de planten kunnen verbranden als u teveel gebruikt.

❓ Wat is de beste tijd om bodembedekkers te planten?

👉 Planttijd. Bodembedekkende planten zijn vaste planten of heesters/struiken die in container verkocht worden. Hierdoor kunnen zij het gehele jaar door geplant worden (behalve bij vorst overdag en in de zomer bij extreem warm weer).

❓ Hoe snoei je bodembedekkers?

👉 De meeste bodembedekkende planten kan je met een heggenschaar terug inknippen om compacte planten te behouden of om nieuw jong blad te laten vormen (esthetisch). Na een tijd kunnen de planten (te) hoog uitgroeien. Daarom regelmatig bijknippen om de planten lager en gelijkmatiger te houden.

❓ Wat is de snelst groeiende bodembedekker?

👉 Een snelgroeiende bodembedekker is de plant Geranium macrorrhizum ´Spessart´. Deze soort bloeit in de periode mei t/m juli met witroze bloemen. De plant vormt na enige tijd een dichte border waardoor onkruid nog nauwelijks kans krijgt om te groeien. De hoogte van deze plant is ongeveer 20 tot 30 centimeter.

❓ Welke meststof voor bloeiende planten?

👉 Stikstof, fosfor en kalium zijn levensnoodzakelijke voedingsstoffen voor alles wat er groeit en bloeit in je tuin. Ook magnesium en sporenelementen zijn onmisbaar voor je planten.

❓ Hoe vaak moet je kalk strooien?

👉 De beste tijd om kalk over je gazon te strooien is aan het begin van het jaar (februari of maart) en aan het einde van het jaar (oktober of november). De beste resultaten haal je als je 2x per jaar kalkt strooit.

❓ Wat is een sterke bodembedekker?

👉 Top 10 bodembedekkers tegen onkruid

 • Pachysandra. Bloeitijd: april-mei. ...
 • Kattenkruid (Nepeta) Bloeitijd: juli-september. ...
 • Klimop (Hedera) ...
 • Goudaardbei (Waldsteinia Ternata) ...
 • Maagdenpalm (Vinca minor) ...
 • Vrouwenmantel (Alchemilla mollis) ...
 • Ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum) ...
 • Dwergmispel (Cotoneaster Dammeri)

Aanverwante Artikelen

Sweet Alyssum: groeien en verzorgen voor deze bloeiende bodembedekker 🌹 Nuttige Tips Hoveniers En Tuinders|2024 (9)

Heides en Heathersanders

Sweet Alyssum: groeien en verzorgen voor deze bloeiende bodembedekker 🌹 Nuttige Tips Hoveniers En Tuinders|2024 (10)

Anaphalis margaritacea (Pearly Everlasting)anders

Sweet Alyssum: groeien en verzorgen voor deze bloeiende bodembedekker 🌹 Nuttige Tips Hoveniers En Tuinders|2024 (11)

DW743 flip-over zaag van DeWALTHuishoudelijke apparaten

Sweet Alyssum: groeien en verzorgen voor deze bloeiende bodembedekker 🌹 Nuttige Tips Hoveniers En Tuinders|2024 (12)

Hebben we echt warm water nodig om een ​​wasmachine schoon te maken?schoonmaak

Sweet Alyssum: groeien en verzorgen voor deze bloeiende bodembedekker 🌹 Nuttige Tips Hoveniers En Tuinders|2024 (13)

Beste lelies voor potten en containersPlantenselectiegidsen

Sweet Alyssum: groeien en verzorgen voor deze bloeiende bodembedekker 🌹 Nuttige Tips Hoveniers En Tuinders|2024 (14)

Een spectaculair lentegrensidee met 2 fantastische tulpenLandscaping Ideas

Sweet Alyssum: groeien en verzorgen voor deze bloeiende bodembedekker 🌹 Nuttige Tips Hoveniers En Tuinders|2024 (15)

Heliopsis helianthoides 'Asahi' (False Sunflower)anders

Sweet Alyssum: groeien en verzorgen voor deze bloeiende bodembedekker 🌹 Nuttige Tips Hoveniers En Tuinders|2024 (16)

Hosta 'Color Festival' (Weegbree Lily)anders

Reactie Geplaatst

Sweet Alyssum: groeien en verzorgen voor deze bloeiende bodembedekker 🌹 Nuttige Tips Hoveniers En Tuinders|2024 (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Wyatt Volkman LLD

Last Updated:

Views: 6080

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Wyatt Volkman LLD

Birthday: 1992-02-16

Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

Phone: +67618977178100

Job: Manufacturing Director

Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.