Sweet Alyssum: Growing And Caring For Lobularia Maritima (2024)

Sweet Alyssum (ook bekend als Lobularia maritima) uitgesproken als Lob-taxus-leg-ree-uh mar-rit-im-uh ook wel bekend als de ‘Tapijtbloem ”Is een klassieke tuinbloem.

De tapijtbloem produceert een mooi, zoet ruikend tapijt van kleine bloemen in tinten die variëren van oogverblindend wit tot diep paars.

Sweet Alyssum: Growing And Caring For Lobularia Maritima (1)

De bloemen zijn aantrekkelijk voor mensen en bestuivers, en met regelmatige, eenvoudige deadheading, kunnen ze uw tuin van het vroege voorjaar tot ver in de herfst sieren.

In milde klimaten heb je misschien zelfs winterbloesems.

In dit artikel geven we advies over het kweken en verzorgen van Sweet Alyssum. We beschrijven ook de vele voordelen van het houden van deze mooie, gemakkelijk te verzorgen plant. in bijna elke tuinomgeving. Lees verder voor meer informatie.

Zoete Alyssum In een oogopslag

Sweet Alyssum is een winterharde eenjarige plant die zichzelf gemakkelijk kan herplanten en het hele jaar door kan groeien in een mild klimaat.

Het is een van de vele plantensoorten die “Alyssum” worden genoemd. ”, Zoals Yellow Alyssum (Aurinia saxatilis), een ruige, meerjarige bodembedekker.

Familie: Vreemd genoeg zijn alle soorten Alyssum leden van de Brassicaceae (kool) familie.

Naam: De botanische naam van de plant is Lobularia maritima. Het wordt gewoonlijk Alyssum genoemd, een naam met een Griekse oorsprong. Het voorvoegsel “A” geeft een negatief aan (d.w.z. “niet”). Het achtervoegsel ‘lyssa’ duidt op woede.

De plant werd zo genoemd omdat de oude Griekse volksgeneeskunde van mening was dat de verschillende soorten Alyssum konden worden gebruikt om hondsdolheid te behandelen. Probeer dit niet thuis!

Veelvoorkomende namen: Tapijtbloem, Sneeuwjacht, Sweet Alison

Loof: De grijsgroene bladeren van deze plant zijn onopvallend, klein, puntig en een beetje vaag. Als de plant vol is bloem, je ziet de bladeren nauwelijks.

Bloemen & Geur: De zoetgeurende individuele bloesems zijn erg klein, vierbladig en kruisvormig. Ze komen in een breed scala aan kleuren en groeien dicht bij elkaar in ronde, parapluvormige clusters.

Zonvereisten: deze planten doen het goed in omgevingen variërend van halfschaduw tot volle zon. In zeer warme klimaten is halfschaduw het beste.

Watervereisten: houd zaden en zaailingen gelijkmatig vochtig. Geef minder water naarmate de planten meer vast komen te zitten.

Meststofvereisten: Alyssum gekweekt in een goed voorbereide bed met rijke, leemachtige grond heeft geen kunstmest nodig. Als je je planten in containers kweekt, zorg dan voor een lichte, maandelijkse voeding met een in water oplosbare meststof.

Bodemvereisten: Alyssum doet het goed in een rijke, leemachtige grond met een neutrale pH-balans.

Hoogte & Verspreiding: de meeste variëteiten worden 10-15 cm hoog en 15-25 cm breed. Er zijn enkele compacte soorten die wat kleiner zijn.

Bloeiperiode: In milde klimaten met regelmatig trimmen, zullen deze planten het hele jaar door bloeien. In koude klimaten sterven ze in de winter af en kunnen ze in de lente opnieuw zaaien. Overmatige zomerse hitte kan de bloei belemmeren.

Winterhardheid: kan met succes worden gekweekt in USDA-zones 3-11.

Is Sweet Alyssum een eenjarige of een vaste plant?

In zijn natuurlijke habitat wordt Alyssum als een vaste plant beschouwd; in de meeste delen van de Verenigde Staten (en vooral in het noorden) wordt het echter als eenjarig behandeld.

Deze planten komen uit de Middellandse Zee, dus ze doen het natuurlijk beter in warmere klimaten, maar ze doen het nog steeds redelijk goed in koelere omgevingen.

Deze plant kan winterhard zijn in milde klimaten, en hij zal zichzelf gemakkelijk reszaaien.

Hierdoor kan het lijken alsof een plant het hele milde klimaat overleeft. winter en in de lente.

In feite sterven de ouderplanten af terwijl de zaden snel hun plaats innemen en hun plaats innemen.

In zeer koude klimaten liggen de zaden in de grond inactief totdat de warmte van de lente ze wakker maakt.

13 populaire variëteiten variëren in kleur van sneeuwwit tot diep paars

 • Sneeuwkristallen presenteren kleine, nette heuvels van heldere, witte bloemen.
 • Snow Princess is een steriele hybride die uitstekend presteert in warme klimaten.
 • New Carpet of Snow produceert een dik, laaggroeiend tapijt van mooie witte bloesems.
 • Kleine Tim en Little Gem zijn uitstekende compacte keuzes in wit.
 • Easter Bonnet biedt al heel vroeg in de lente witte of lavendelbloesems.
 • Pastel Carpet bloeit in een aantrekkelijke mix van crème, lavendel en roze .
 • Bi-Color Pink Stream presenteert een extravagante roze en paarse weergave.
 • Easter Bonnet Deep Pink geeft al heel vroeg in de lente mooie roze bloesems.
 • Wonderland Deep Rose heeft weelderige roze bloemen.
 • Rosie O’Day heeft prachtige lavendel / roze bloesems.
 • Royal Carpet is een prachtige tint violet / paars.
 • Violet Queen heeft indrukwekkende, stevige donkerpaarse bloemen.
 • Purple Shades is een andere mooie keuze in paars.

Doe alle soorten zoete Alyssum Zelf opnieuw zaaien?

Alyssum is een wilde bloem in de Middellandse Zee en plant zichzelf daar gemakkelijk opnieuw uit. Als je planten goed geworteld raken, kun je verwachten dat traditionele variëteiten jaar na jaar vanzelf uit zaad terugkeren.

In feite kunnen ze in zeer gunstige omgevingen invasief worden.

Je kunt traditionele Carpet Flower gemakkelijk uit zaad kweken in bijna elke omgeving; Als je echter een van de nieuwe cultivars of een hybride wilt kweken, moet je zaailingen kopen.

Controleer je plaatselijke kwekerijen om variëteiten te vinden die het goed doen in jouw omgeving.

Een van de beste voordelen van hybriden is dat ze beter bestand zijn tegen tegenslag dan traditionele variëteiten en krachtiger groeien.

Dit komt doordat ze gewoonlijk geen energie steken in het produceren van zaad voor reproductie.

Hybride planten kunnen zichzelf al dan niet doorzaaien. Als ze dat wel doen, weet je nooit zeker wat je krijgt.

Wanneer hybriden opnieuw zaaien, lijken ze eerder op de ene of de andere ouder te lijken dan op de gewenste combinatie van eigenschappen.

Is het beter om buiten of binnen te zaaien?

Als de grond in uw tuin warm aanvoelt, kunt u doorgaan en Alyssum-zaad zaaien.

Als het koud blijft in uw omgeving tot ver in de lente, kunt u uw zaden binnen een paar maanden voor de laatste voorspelde vorst beginnen.

Als u binnen begint met zaden (of als u zaailingen koopt), wees dan zeker van alle gevaar vorst passeert voordat uw zaailingen worden overgeplant.

Zodra Alyssum zich heeft gevestigd, kan het redelijk vorsttolerant zijn.

Jonge zaailingen die binnenshuis zijn begonnen of zijn gekocht bij een kwekerij, zullen echter niet in staat zijn om verdragen helemaal geen vorst.

Als u de zaden direct buiten zaait, hoeft u zich hier geen zorgen over te maken. U kunt ze over het oppervlak van goed voorbereide grond strooien, zelfs als er nog enig risico op lichte vorst is.

Misschien wilt u ze lichtjes bedekken met zand of het zaad mengen met zand of aarde om te strooien. .

Bedek de kleine zaadjes echter niet volledig. Ze hebben blootstelling aan licht nodig om te ontkiemen.

Als het zaadje eenmaal is gezaaid, houd de grond dan licht vochtig totdat de zaden ontkiemen.

Als de groei is vastgesteld, controleer dan de grond vaak en geef water als het begint uit te drogen.

Als je je zaden binnenshuis start, kun je het beste een speciaal bereide startmix gebruiken. Plaats uw startbakken in een gebied met een constante temperatuur tussen 55 ° en 70 ° graden Fahrenheit.

De bakken moeten in een helder verlichte ruimte worden bewaard om kieming te stimuleren, en u zou binnen twee minuten spruiten moeten zien. weken.

Hoe transplanteert u Alyssum-zaailingen?

Wanneer uw planten ten minste twee sets echte bladeren hebben gegroeid en alle gevaar voor vorst voorbij is, kunt u ze verplaatsen in uw tuin.

Bereid uw grond van tevoren voor. Het moet vochtig en leemachtig zijn met een neutrale pH (6,0-7,0).

Als je planten eenmaal gevestigd zijn, kunnen ze drogere grond verdragen.

In feite is Alyssum dat ook een goede keuze om kleur en zachtheid toe te voegen aan een xeriscaped tuin.

Desalniettemin, wanneer u uw zaailingen voor het eerst uitzet, hebben ze constant vocht nodig totdat ze vast komen te zitten.

Hoe te verzorgen Voor Sweet Alyssum?

Water diep en niet vaak – Zelfs met zijn liefde voor zon en tolerantie voor droogte, kan Alyssum niet overleven zonder water.

Zorg tijdens de hitte van de zomer voor een diepe wekelijkse watergift (1 ″). Als het extreem heet en droog is, pas dan aan om meer water te geven als dat nodig is.

Geef altijd diep water, net als bij gras of wilde bloemen, aangezien dit een goede wortelgroei bevordert om de planten te helpen bij het overleven van droogte.

Regelmatig trimmen – In de lente en in de vroege zomer kunt u verwachten dat uw planten snel groeien en uitbundig bloeien.

In de zomer, wanneer de lucht heet en droog is, kunt u merk op dat de groei is vertraagd en de bloemen aan het afnemen zijn.

Als dit gebeurt, haal je je schaar eruit en trim je je planten. Door regelmatig te snoeien, blijven de planten maandenlang bloeien.

Snoei ongeveer een derde van de hoogte van de plant af. Nieuwe knoppen zullen zeer snel uitharden en bloeien.

Herplant indien nodig – Zelfs met een gevestigde stand van Alyssum, wil je misschien de aarde omdraaien en van tijd tot tijd opnieuw beginnen.

Wanneer het aan zijn lot wordt overgelaten, kan Carpet Flower na een paar seizoenen op een slungelige, verwoestende manier beginnen te groeien.

Plagen en problemen komen zelden voor

Over het algemeen zijn Alyssum-planten probleemloos.

Als kleine kevers of Aardvlooien zijn een probleem in uw omgeving, ze kunnen zich aangetrokken voelen tot uw jonge zaailingen als u uw zaden direct buiten zaait.

Als uw planten gestrest zijn, kunnen bladluizen binnendringen (zoals bij elke gestreste fabriek).Over het algemeen zou een goede, consistente zorg ongedierte en problemen op afstand moeten houden.

10 ideeën voor het kweken van zoete Alyssum in de tuin

Je fantasie is bijna je enige beperking als het gaat om het gebruik ervan veelzijdige, gemakkelijk te onderhouden planten met succes in uw tuin. Probeer deze 10 ideeën!

Trek bestuivers aan

Bijen, vlinders en bestuivende vliegen (ook bekend als Tachinid Fly) houden allemaal van de zoete geur van deze mooie kleine bloemen, en ze vormen een belangrijke voeding voor een grote verscheidenheid aan bestuivers.

Grow Natural Mulch

Het planten van tapijtbloem rond hogere planten, struiken en bomen en in uw groentetuin zorgt voor bodembescherming en waterretentie in de vorm van een natuurlijke, levende mulch.

Creëer randen

Deze laagblijvende bloemen zijn ideaal voor het afbakenen van uw bloembedden, langs looppaden of om het terras met geurige bloemen te omringen.

Vul containers Met kleur en geur

Op zichzelf of gebruikt als rand rond hogere containerplanten, biedt Alyssum een mooie, zoetgeurende toevoeging aan bloembakken, hangende manden, plantenbakken, bloempotten en meer.

Frame hogere planten

Alyssum wordt voor hogere planten geplant en verduistert oninteressante stengels en bladeren en (indien zorgvuldig gecoördineerd) haalt het beste uit de bloesems van de begeleidende plant.

Give Your Rock Garden A Color Pop

Hoewel Alyssum zichzelf misschien niet goed kan reszaaien in een rotsachtige omgeving, gebruikt als eenjarige, de planten kunnen in de lente en zomer een vleugje kleur toevoegen aan een rotstuin.

Creëer een patriottisch thema

In het wit is Sweet Alyssum beplant met blauwe ageratum en scharlakenrode salvia een klassieke combinatie voor het maken van levende decoratieve arrangementen voor 4 juli of voor het versieren van percelen van veteranenbegraafplaatsen op Memorial Day.

Brighten Your Moon Garden

Een maantuin wordt meestal beplant met zoet geurende , bleke bloemen. Alyssum is de perfecte toevoeging om geur en licht toe te voegen aan uw nachtelijke tuin.

Fill In The Blanks

Gedurende het tuinseizoen rijpen bloemen en groenten en voltooien hun groeicyclus.

Wanneer dit gebeurt, kan de snelgroeiende, aanpasbare Alyssum in hun sleuven worden gestoken om de lege plekken op te vullen en de rest van het groeiseizoen kleur, geur en bestuiving toe te voegen.

Cover Vast Uitbreidingen

Als u een groot, open gebied heeft dat meer visuele aantrekkingskracht nodig heeft, is er geen betere keuze als massaplanting of bodembedekker.

Waarom zoete Alyssum planten?

Het is gemakkelijk in te zien waarom Sweet Alyssum een van de meest populaire tuinbloemen in Noord-Amerika is.

Met hun ruige en veelzijdige schoonheid en hun overvloedige, geurige bloesems vormen ze een uitstekende aanvulling op elke tuinomgeving.

Makkelijk te kweken, Sweet Alyssum is een nuttige, decoratieve plant die esthetisch aantrekkelijk is en ook veel praktische doeleinden heeft in de tuin.

Als bodembedekker trekt het bestuivers zoals vlinders aan. Als levende mulch smoort het onkruid, helpt het vocht vast te houden en helpt het uiteindelijk alle planten eromheen te gedijen.

Als je Alyssum opneemt in je voorjaars- en zomerbloembedden, kun je altijd rekenen op iets kleurrijks en mooi om van te genieten.

De kleine bloemen zijn robuust en persistent en zullen het hele seizoen blijven genieten, zolang je ze met een dood hoofd houdt.

Zelfs wanneer andere bloemen door harde regen, kun je erop rekenen dat deze stevige troopers hun mooie kleine kopjes blijven grootbrengen.

Sweet Alyssum: Growing And Caring For Lobularia Maritima (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jerrold Considine

Last Updated:

Views: 6064

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jerrold Considine

Birthday: 1993-11-03

Address: Suite 447 3463 Marybelle Circles, New Marlin, AL 20765

Phone: +5816749283868

Job: Sales Executive

Hobby: Air sports, Sand art, Electronics, LARPing, Baseball, Book restoration, Puzzles

Introduction: My name is Jerrold Considine, I am a combative, cheerful, encouraging, happy, enthusiastic, funny, kind person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.